180 години от рождението на Отец Матей Светопреображенски
Търсене І Search
"Мойто рождение е било в лето от Христа 1828, в месеца октомврий, в Ново село" - с тази скромна бележка в ръкописаната от него "Книжица малая" Отец Матей Светопреображенски скромно заявява за себе си. Също толкова е скромен и ликът му, публикуван от Данаил Кацев-Бурски в книгата "Дякон Игнатий Васил Иванов Левски - живот и дела" и с нищо не подсказва огромното му любопитство към живота, енциклопедичните му познания и умения. Те сякаш са скрити в ония прословути дисаги, които никога не изпуска от ръка.
Съратник на Георги Раковски, Васил Левски, Ангел Кънчев, Христо Караминков-Бунито и Стефан Стамболов Отче Матей е запомнен от съвременниците си не само като вещ в народните дела. Известността му се простира от билкар и народен лечител, книгоразпространител, писател и издател, основател на кооперации и читалища, селекционер на прословутите за времето си чушки-матейки до търсенето на вечен двигател и вдъхновител за изографисването на вечен календар.
Каквото и да кажем за Матей Светопреображенски, все ще пропуснем нещо - толкова са разнопосочни неговите интереси. Не можем да пропуснем обаче едно - неговото свободолюбие - неговата висша нравствена мяра за човещина и отдаденост за доброто на хората. "Каква полза, братя мои, ако казува някой, че вяра има, а дела - няма" - е обичал да наставлява Преображенеца и с тези думи ни разкрива философията и тайната на вечния двигател на историята. Затова никога не се е спирал, все нещо е вършел.
И трябва най-сетне да спрем с повод и без повод, да го наричаме къде гузно, къде снизходително - "един позабравен национален герой", защото всеки, който е допринесъл за просветата и напредъка на българския народ, е в единствената, първата редица на възрожденските ни будители и хуманисти.
“Вярвам, че признателният български народ ще почете паметта на този народен труженик, като му въздигне подобаващ паметник за назидание на младото ни поколение, защото Отец Матей бе втори Паисий за народа ни. Поклон пред паметта на подобни народни дейци! ” - възхищава му се друг негов съвременник - Петко Франгов. Нека се присъедним към почитта му, защото Отец Матей е жив светец в сърцата на хората. Поклон! (Румяна Николова)
КАЛЕНДАР НА ИНИЦИАТИВИТЕ
Октомври 2009 г.
Общинско кабелно радио "Велико Търново" излъчи серия от репортажи за инициативите, посветени на годишнината и бе медиен партньор на честванията в Ново село.
02.10.2008 - Програма "Христо Ботев" - Българско национално радио
В предаването "Лабиринти на познанието" Росица Панайотова отбеляза годишнината. Тя постави личността и делото на Отец Матей Светопреображенски до тези на Махатма Ганди и Лев Николаевич Толстой. По своя морал и хуманизъм той е напълно съпоставим с тях - само географските мащаби на делото му са по-скромни.
09.10.2008 - Радио "Фокус" - Велико Търново
В сутрешния блок "Здравей, България" бе отбелязана годишнината и бе представена накратко книгата на Румяна Николова "Моно" - монолози на Отец Матей.
09.10.2008 - от 18 часа в книжарница "Пингвините" бе премиерата на книгата "Моно". Г-н Стефан Радов от Самоводене дари на музея ни снимка от картината в дома му, на която са изобразени дейците на Търновския революционен окръг.
Стефан Радов Румяна Николова
10.10.2008 г. - "Евроком Царевец"
В сутрешния блок на телевиция "Евроком - Царевец" Мария Москова излъчи репортаж за приноса на Отец Матей за просвещението на народа
12.10.2008 г. - Радио "Фокус" Доц. Пламен Павлов посвети предаването "История и култура" на 180-годишнината от рождението на Отец Матей.
15.10.2008 - от 17.30 ч. в Художествената галерия на Историческия музей в гр. Павликени бе организирана "Паметна вечер за Матей Преображенски". Вълнуващи думи за живота на Отец Матей и приноса му за духовното развитие на павликентския край изказа уредникът на музея г-жа Нели Цонева. Тя разказа и повече подробности за Вечния календар, който е изработен по инициатива и проект на Отче Матей. Бе прожектиран документалния филм "Матей Преображенски - съвременникът", а гост на вечерта бе част от екипа на филма.
Нели Цонева Актьорът Милен Иванов Момент от инициативата в гр. Павликени
23 октомври 2008 г. Електронно списание "Литернет" публикува оригиналната снимка на Отец Матей и паметна бележка за живота му.
25.10.2008 г. с. Ново село, великотърновска област. В родното място на Отец Матей се състоя тържествено честване на годишнината. Организаторите от Сдружение "Отец Матей" и кметството на селото проведоха Кръгла маса с участието на наследници на Преображенеца и изследователи на неговото дело, историци и обществени дейци. На тържествената вечер кметът Христо Христов и Тодор Кънчев от сдружението връчиха грамоти на Илия Пехливанов, Румяна Николова, Марин Маринов, Анелия Петкова и др., допринесли за популяризирането на Отец Матей и великотърновското Ново село. Програма: 13.30 - "Един позабравен национален герой" - кръгла маса, посветена на живота и делото на Отец Матей - кметскто Ново село; 15.30 ч. - Поднасяне на венци и цветя на паметната плоча; 16.30 ч. - Издигане на националния флаг и на знамето на с. Ново село до Паметник-костница на Отец Матей; 17.45 ч. - Празнична програма в читалище "Наука"; 19.00 ч. - "Дивният скиталец" - аудио-визуална програма на площада в селото, носещ името на Отец Матей. Общинско кабелно радио излъчи наживо цялото честване.
Октомври 2008 г. Асеновград
Асеновградското издателство "Екобелан" представи две книги, подготвени от Атанас Лазовски, дългогодишен изследвач и голям почитател на делото на Отец Матей Преображенски - "Проповедки. Избрани страници из книгите на Отец Матей Преображенски" и "Мостовете на Отец Матей".
7 ноември 2008 г.
В предаването "Час по България" на телевизия СКАТ доц. Пламен Павлов представи темата "Отец Матей Преображенски - народен будител и национален герой" - подробности ...
17 ноември 2008, вестник "Атака"
02 декември 2008 г., В. Търново
Регионален исторически музей и Община Велико Търново организираха в сградата на музей "Възраждане и Учредително събрание" изложба, посветена на 180-годишнината от рождението на Отец Матей. „По стъпките на отче Матея и неговите сподвижници" гостува на четири места, където е пребивавал Отец Матей - Ново село, Михалци, Дичин и Бяла черква.
 
 
 
Dir.bg