Отец Матей Светопреображенски (1828 - 1875) Животопис
Снимка от книгата на Д. Кацев-Бурски
Паметникът костница по проект на Леон Филипов - снимката е дар за Виртуалния музей от Илия Хубанов
Рисунка в книгата на Петко Франгов
1828 октомври - Роден е Моно Петров Сеизмонов (отец Матей) в с. Ново село, великотърновско.
1846 - Моно Петров става послушник в Дряновския манастир и започва своето учение.
1848 - Премества се в Преображенския манастир. На 9 април се подстригва за монах и приема името Матей.
1851 - 1852 - За пръв път посещава Света гора Атонска. Чете усърдно книгите от манастирските библиотеки.
1853 - Посещава Варна и Тулча. Написва първото си произведение "Книжица малая", ръкописен сборник.
1854 - Установява се в манастира "Св. Троица" край Велико Търново. Живее в пещера близо до манастира.
1855 - Пребивава в скита "Св. Иван Рилски" край Троянския манастир, местността "Зелениковец".
1856-1861 - Предприема второ пътуване до Света гора и остава там няколко години. Проявява интерес към механиката и опитва да построи "морска мелница" на брега на Бяло море. Прокуден от невежите монаси, избягва с лодка на остров Тасос. Посещава Цариград и се среща с български радетели за църковна и политическа независимост. Оттам отпътува за Ерусалим, след това за Русия, Бесарабия, Влашко.
1862 - Включва се в Първата българска легия. Предполага се, че дори е бил адютант на Раковски. Може би затова го наричат "капитан Матейче отец". През тази година се запознава и с Васил Левски.
1863 - Предвожда малка хайдушка чета в Западна Стара планина. В средата на август четата се сражава с преследвачи и ги побеждава. В сражението загива приятелят на отец Матей - Йовчо, а Матей поръчва на монах Димитрий от Разбоишкия манастир да му изгради паметник.
1864 - Взема старо расо от един калугер в Клисурския манастир край Берковица и се появява като пътуващ книжар и проповедник из селата в търновско. Създава кооперативната градина в с. Михалци. Основава читалища и земеделски дружества.
1867 - Издава книгите "Молебни канони" и "Подобни на осъмтях гласа" във вилаетската печатница в Русчук.
1868 - Издава книгата "Притчи Варлаамови".
1869 - В началоно на февруари, заедно с Васил Левски, обикала околните на Велико Търново села и проповядва идеите за свобода и просвещение. През май двамата посещават Габрово, после Елена, където оставят припис на Паисиевата история. През лятото посещават също Стара Загора, Пловдив, Чирпан, Сопот, Карлово и Калофер.
1870 - В периода 12-19 май Левски отново посещава Велико Търново и се среща с отец Матей. През лятото обикалят Долна Оряховица, Калтинец, Мусина и други села. Посещават заедно Панагюрище, Копривщица и София.Издава "Защита на Православието".
1871 - На 11 април Левски отново идва в Търново и се среща с Отец Матей. на 25 април, заедно с Бачо Киро и Васил Неделчев, посещават Дряновския манастир. Отец Матей поема интендантската длъжност в подготовката на въстанието.На 3 май се среща с Левски в Дряновския манастир. На 12 юни Левски и Отец Матей посещават Търново, Преображенския, Мерданския и други манастири в околността. На 15 август Отец Матей се среща с Ангел Кънчев в Батошевския манастир. През септември двамата обикалят търновските села.Началото на ноември Отец Матей чака Левски на пътя при Капиновския манастир. Двамата се срещат в Лясковец у Марин Станчев, а на другия ден отиват до Търново.
1872 - В края на февруари Отец Матей и Ангел Кънчев обикалят търновските села. Преди 27 февруари са в Мусина. На 28 февруари основават революционен комитет в Бяла Черква. Посещават също селата Русаля и Горско Сливово. На 5 април Левски и Отец Матей се срещат край Ловеч. На 11 май, за празника на св. св. Кирил и Методий, Левски и Отец Матей са в Чирпан, където прекарват няколко дни. В края на Юни Отец Матей занася от Търново на Никола Сирков в Ловеч печатни устави на БРЦК и оръжие. На 25 август Отец Матей се среща с Левски в Търново, а през септември двамата се срещат в Троянския манастир.На 21 ноември Отец Матей намира Левски в Стара Загора като специален пратеник на търновския окръжен център и предава на Апостола две писма от Любен Каравелов с искане да се обяви въстание. В края на ноември Левски и отчето посещават заедно Чирпан, Пловдив, Перущица и някои околни села. В първите дни на декември в Сопот се предполага, че Левски и Отец Матей са се срещнали за последен път. През тази година Отче Матей издава книгата "Приказки и нравоучителни примери" и препоръчва за главен учител в с. Михалци Тодор Лефтеров, възпитаник на манчестърския "Оуенз колидж"

1873 - На 16 януари Отец Матей заминава за Белград като пратеник за специални задачи. Пътува с параход през Свищов и на 20 януари пристига в Белград където се среща с Панайот Хитов, Ильо войвода и Любен Каравелов - предава писмата от търновци. В Белград си урежда аудиенция при сръбския министър на външните работи Йован Ристич. В началото на май Отец Матей посещава Ловеч, за да проучи обстоятелствата около залавянето на Левски. Среща се с Никола Сирков и подвежда поп Кръстьо под клетва в черквата.

1874 - През есента Отец Матей предприема голяма обиколка из шуменските села заедно с помощника си Станчо Христов от Ново село. Държи реч пред многолюдно събрание сред преславските развалини.През втората половина на ноември съпровожда Стефан Стамболов из търновските села Мусина, Михалци, Бяла Черква, Сухиндол, Емен, Ново село, Вишовград. Работи над последната си книга "Кратка ирмология" Прави самостоятелна обиколка из Троянско и подновява революционния комитет в Ново село.
1875 - На 1 март, след заболяване от "ухобол", Отец Матей неочаквано умира в комитетския хан на родното си Ново село. Погребението му се превърнало във внушителна среща на съзаклятниците на революционното дело от Търновско.
По материали от книгата на Илия Пехливанов "Преображения Матееви", 1981 г.
 
 
Dir.bg