Филмът е регистриран в международната база данни за документално кино под № 922 - вижте тук ...
Търсене І Search
Рекламен откъс
Документалната филмова импресия
Във филма "Матей Преображенски - съвременникът..." се преплитат два разказа. Първият е повествованието на текста - изцяло изграден с цитати от книгите на Отец Матей. Използваната форма на аз-повествованието издига дикторския текст до задушевно споделяне със зрителя. Простичките истини - простичко казани, така както се говори на любимо дете. Спомените за Матей Преображенски изобилстват от свидетелства за неговото сладкодумие. Откриваме го и в неговите книги. Почувствал го е и Милен Иванов, актьор от Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов", Велико Търново, който пресъздаде дикторския текст като вдъхновен монолог. Надявам се, че така словото на Преображенеца не само ще се чете, но и ще се чува.
Вторият разказ, визуалният, е самостоятелен и акцентира върху "тайния" живот на Отец Матей - революционната дейност, за която не срещаме нищо писано в неговите книги, но е основното в спомените на неговите съвременници. Показани са места, където той се е срещал с Васил Левски, Ангел Кънчев, Христо Иванов - Големия и други апостоли на българското Освобождение. Разбира се, би било непосилна задача, ако трябваше екипът да върви по пътищата и пътеките, където е бродил Миткалото. Но пътят (както и останалите символи на движението - колелото на живота от църквата в Преображенския манастир, вечният календар, изографисан по поръка на Отчето в с. Михалци, птиците, течащата вода, облаците в небето, воденичните камъни), като емблематично присъщ на просветителя и революционера, е втъкан в нишките на визуалното повествование. Така сме се постарали да избегнем досадното илюстриране, присъщо, за съжаление, на документалистиката. Художник на филма е Надежда Стайкова.
Не е пропусната и съвременната легенда - Миткалото като закрилник на пътуващите. Всеки, който е чувал за нея, когато минава край паметника и костницата на Отчето до Ново село, по пътя между Севлиево и Велико Търново, натиска клаксона и го поздравява. Трогателна е народната памет - няма друг възрожденец, който да е издигнат до светец и закрилник в действаща, съвременна легенда. Поздравете го и вие, когато минавате оттам, неговият Дух е жив и ви закриля.
Музиката на етногрупа "Исихия" успешно се вплита в повествованието и подчертава основните акценти в него. Благодаря им за безкористната подкрепа!
Можете да ни поканите да представим филма и във вашето населено място, вашето училище или читалище на e-mail: studio@pr-office.org. Можете да се свържете с нас и на телефон 0899 355 066, г-жа Атанасова. Единственото условие е да поемете пътните разходи и евентуална нощувка на нашия представител. За прожекцията са необходими екран с проектор, тонколони и компютър с DVD-плейър или DVD и телевизор.
Румяна Николова, продуцент, сценарист и режисьор на филма
Изказваме нашата специална благодарност на всички, които помогнаха за реализирането на филма:
Пламен Радонов - СДС В. Търново
Д-р Румен Рашев - кмет на Велико Търново
Д-р Даниел Илиев - управител МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".
Мирослав Трифонов - ЗПАД "Армеец", РА Велико Търново
Нели Цонева - уредник на Исторически музей Павликени.
Ивелина Димитрова - "Държавен архив" ТД Велико Търново.
Етногрупа "Исихия" - Евгени Николов - вокали и тъпан, Веселин Митев - вокали, кавал, гайда, рог, Владо Чифлиджанов - вокали, кавал, гайда, зурна, Татяна Йосифова - вокали, клавишни, Петър Делчев - тамбура, чело-тамбура, китара, бас, сантур, Панайот Ангелов - перкусии, тъпан, Мони Мончев - барабани.
Велизар Симов - продуцент на група "Исихия" AveNew Productions
Художник-фотограф инж. Найден Найденов
Красимир Георгиев - предоставил ни кадри от вътрешността на костницата.
 
Dir.bg