Търсене І Search
На 22.10.2007 г. предаването "Бързо, лесно, вкусно" се включи в популяризирането на Отец Матей. Като народен лечител той е препоръчвал за подсилване и бързо възстановяване болният да бъде захранен с пилешка чорбица. И да не се употребяват остри храни - люто, солено и кисело.
Моменти от шоуто
Матей Преображенски - народен лечител
Видният възрожденец Отец Матей Преображенски е роден във великотърновското Ново село. Бил е енциклопедична личност – книгописец и книгоразпространител, един от най-доверените приятели на Апостола Левски, по негова идея майстор изработва две пушки нов модел, а той е правил опити да създаде перпетум мобиле, бил е вещ познавач на билки и лекувал болежки. При различни болестни състояния, когато болестта е превалила, той препоръчва за възстановяване и засилване на организма пилешка чорбица. Дали защото е монах или просто така е устроен, но Отчето не е бил червоугодник – празил е пости. По едни късни спомени на монах от близкия до Велико Търново манастир "Света Троеца" той е пребивава там известно време и е приготвял разни гозби в магерницата. Единствената, за която се споменава е "сладка чорбица от листа на липа" – звучи странно, но щом братята монаси са му плащали по петдесет гроша, за да им приготвя сладката супа, вкусна трябва да е била.
Освен всичко изброено, Матей Преображенски е основател на първите земеделски кооперации и е наставлявал селяните как да отглеждат различни плодове и зеленчуци. Вероятно от Румъния е донесъл във великотърновския край един особен сорт чушки – тънки, дълги, с много малко семки и сладки. От тях ставал превъзходен сладък червен пипер, а някои даже варели мармелад – толкова били сладки чушките. Сигурно и досега се отглеждат в някой селска леха – викат им калугерки или матейки.
Ние супа от липа няма да правим, но чорбица от пиле – можем.
В тендежера се поставя пилето с дреболиите, налива се студена вода колкото да го покрие и се вари на не много силен огън. Когато пилето се свари, изважда се от бульона, поставя се в тавичка или една по-голяма чиния, посолява се отвътре и отвън със сол и с червен пипер само отвън.
Изваждат се и дреболиите: крилца, дробче, воденичка, крака, сърце и по-едрите се нарязват, след което се слагат отново в бульона. Слага се да заври отново и когато започне да ври се добавя ситно, ама много ситно нарязана глава лук, чушката, моркова и сол на вкус. Вари се без да се слага капак на тенджерата, за да не добие лука вкус на спарено. Когато лукът се свари, се прибавя обеления и ситно нарязан домат и добре почистения и измит ориз. Когато и оризът се свари, се добавя щипка чубрица, тарос, счукан на едро чер пипер (тази подрпавка може да не се слага директно, а по време на хранене който желая да добави) и задължително накрая, когато супата се свали от огъня, вразка магданоз почистен от стеблата и нарязан ситно.
Не навсякъде подправят супата с яйце, но който желае, разбива едно яйце с лъжичка оцет, изчаква се супата да поизстине, за да не се пресече белтъка, и се застройва по всички правила – бавно, на тънка нишка с мнооого бъркане.
Супата е вече готова.
Пилешка супа от великотърновския край
Продукти:
Едно пиле цяло с дреболиите
Глава лук
Една средна по големина чушка
Морков
Среден по големина домат
Шепа ориз
Подправки – сол, чубричка, черен пипер, тарос (естрагон), магданоз
Едно яйце
Лъжица оцет
Салата от раци без раци
250 гр червени пиперки или червени сладки камби се почистват от семената и се нарязват по дължина на тънки лентички. Попарват се с вряла вода, за да омекнат, след което се овкусяват със сол, оцет и олио. В хаванче се счукват скилидки от 1 глава чесън и се добавят към "раците". В салатата се добавят ситно нарязани листа от магданоз. По възможност се прави половин-един час преди консумиране, за да може попарения пипер да поеме аромата на маринатата. Става и за мезе, и за гарнитура на свареното пиле.
 
 
 
Dir.bg